Waarom is het zo moeilijk om aan je trauma´s te werken?

Gepubliceerd op 11 juli 2024 om 08:31

Trauma´s kunnen een diepgaande invloed hebben op ons leven, onze emoties en ons gedrag. Hoewel velen de wens hebben om hun trauma´s te overwinnen, blijkt het proces vaak uitdagender dan verwacht. In dit blog duiken we in de redenen waarom het zo moeilijk is om aan trauma´s te werken en hoe we onszelf kunnen ondersteunen op deze reis naar herstel. 

Emotionele Intensiteit.

Trauma´s gaan vaak gepaard met intense emoties zoals angst, verdriet, woede en schaamte. De ze emoties kunnen overweldigend zijn, waardoor mensen geneigd zijn ze te vermijden in plaats van te confronteren. Het is belangrijk om te erkennen dat deze gevoelens normaal zijn en deel uitmaken van het genezingsproces. Vaak heb je dan ook het gevoel dat het niet meer goed komt en je er in blijft hangen. Ook dit hoort bij het genezingsproces, je mag dit aankijken, doorvoelen en omarmen om daarna te groeien en dit te kunnen helen. 

 

Verdedigingsmechanismen.

Ons brein heeft manieren ontwikkeld om ons te beschermen tegen pijnlijke herinneringen. Mechanismen zoals ontkenning, vermijding of dissociatie kunnen ons helpen om tijdelijk te overleven, maar maken het moeilijk om trauma´s daadwerkelijk te verwerken. Bewustwording van deze mechanismen is de eerste stap om ze te doorbreken. 

 

Herbeleven.

Het verwerken van trauma kan leiden tot het herbeleven van de traumatische gebeurtenissen. Dit kan zeer onaangenaam en angstaanjagend zijn, waardoor velen terugdeinzen voor therapie of andere vormen van hulp. Het is essentieel om een veilige ruimte te creëren waar deze herbelevingen op een gecontroleerde manier kunnen plaatsvinden. Zelf pas ik regressie therapie toe tijdens de holistic pulsing. Het lichaam is in beweging waardoor blokkades afgevoerd kunnen worden. We zorgen voor een veilige ruimte waarin jij je trauma´s kan gaan verwerken en helen. We gaan niet naar de situatie toe waar het is gebeurd maar maken het veilig voor je. Ervaring zijn dat ze trauma´s niet herbeleven maar zich wel een paar dagen wat raar, niet lekker of anders voelen. Ze door een diep dal gaan maar hier eenmaal doorheen ze zich wel beter en fijn voelen. Ze meer energie hebben. 

 

Gedachten en gevoelens.

Trauma´s kunnen diep verankerd zijn in ons denken en voelen. Ze kunnen deel uitmaken van onze identiteit en ons dagelijks functioneren beïnvloeden. Het kost tijd en geduld om deze diepgewortelde patronen te herkennen en te veranderen. 

 

Gebrek aan ondersteuning.

Ondersteuning van familie, vrienden of therapeuten is cruciaal voor traumaverwerking. Zonder deze steun kan het proces eenzaam en ontmoedigend zijn. Zoek naar een netwerk dat je kan steunen in dit proces tijdens je herstel. Praat erover met mensen waar je het gevoel bij hebt dat zij je hierin steunen. Hun kunnen dat steuntje zijn die je hierin kunnen helpen. Waar je je even niet lekker mag voelen, die schouder bieden als je even moet huilen. Heel belangrijk om zulke mensen om je heen te hebben. 

 

Fysieke Reacties.

Trauma heeft niet alleen mentale, maar ook fysieke gevolgen. Spanning, hoofdpijn en vermoeidheid zijn veelvoorkomende symptomen die het moeilijk kunnen maken om door te zetten. Lichaamsgerichte therapie zoals Holistic Pulsing kunnen hierbij ondersteuning bieden. Laat je door deze gevoelens niet uit het veld slaan. Weet dat je hier met meer energie en fitheid uitkomt. 

 

Complexiteit van het trauma.

Langdurige of herhaalde trauma´s, zoals misbruik of verwaarlozing, zijn bijzonder complex en diepgeworteld. Het kost vaak meer tijd en inspanning om deze lagen van trauma te ontrafelen en te verwerken. Geduld en consistentie zijn hierbij de sleutelwoorden. 

 

Verlies van controle.

Veel trauma´s gaan gepaard met een gevoel van machteloosheid en verlies van controle. Het opnieuw beleven of bespreken van het trauma kan dit gevoel versterken. Het is belangrijk om controle terug te winnen door bijvoorbeeld kleine, haalbare doelen te stellen. 

 

Angst voor verandering.

Het aanpakken van trauma betekent vaak verandering in gewoonten, relaties en zelfs zelfbeeld. Hoewel deze veranderingen uiteindelijk positief kunnen zijn, kunnen ze in eerste instantie beangstigend zijn. Erken je angst en geef jezelf de ruimte om in je eigen tempo te veranderen. Die 2.0 versie van jezelf te worden. 

 

Werken aan trauma´s is een moedige en vaak uitdagende reis. Het is een proces dat tijd, geduld en steun vereist. Door te begrijpen waarom het zo moeilijk is en door onszelf die ruimte te geven om te helen, kunnen we de weg naar herstel en persoonlijke groei vinden. 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.